Zin of onzin om paard te supplementeren?

 

In ideale omstandigheden zou een perfecte voeding en beweging voor een paard volstaan en zou er geen behoefte zijn aan medicijnen en supplementen.

Maar…

. het voedingspatroon is dikwijls verre van ideaal

. idem voor soort en hoeveelheid beweging

. er is de vervuiling van lucht en bodem en er is de klimaatverandering

. er zijn de fysische trauma’s, revalidaties en zware inspanningen

. en er zijn de genetische onvolkomenheden

en bovendien wil men terecht de levensduur met kwalitatieve jaren verlengen en ook hier spelen supplementen meer en meer hun rol.

Elk jaar worden tienduizenden wetenschappelijke studies gedaan over de effecten van voedingsbestanddelen op de gezondheid. De beste bedrijven in de supplement-industrie zijn dan ook deze die deze studies op de voet volgen; afhankelijk van de resultaten hun producten aanpassen of nieuwe lanceren en steeds de juiste ingrediënten in voldoende hoeveelheid aanwenden.

Veel paardeneigenaren begrijpen niet exact wat het supplement bevat en of het wel de juiste keuze is.

Vele supplementen zijn niet schadelijk, maar zijn niet altijd een toegevoegde waarde (zeker niet voor je budget!).  Daarom laat je adviseren door dierenartsen en nutritionisten, zoals bv. hier Schaf producten aan die duidelijk aantonen dat de producten samengesteld werden volgens de laatste nutritionele kennis.

Om je enkele spijtige voorbeelden te geven:

. veel bewegingssupplementen zijn poedertjes van glucosamine en MSM. Van de glucosamine wordt maar 10 à 12 % opgenomen en bovendien is het als dusdanig niet werkzaam in het lichaam.

 

. Alle krachtvoer en de meeste supplementen bevatten synthetisch vitamine E : de biologische functionaliteit is minder dan 30%

. De meeste gecombineerde vitaminen/mineralen supplementen bevatten gewoon alle denkbare mineralen. Er wordt geen rekening gehouden of het paard er al voldoende heeft. De uitdrukking “helpt het niet, deert het niet” is hier zeker niet van toepassing want teveel kan zeker schade berokkenen.Combi

                                                 

 

                                                               Lees ook het stukje: voeding paard