Voeding paard

We willen allemaal het beste voor ons paard… Niet?

Toch blijkt dat maar liefst 70 % van de aandoeningen bij paarden direct of indirect veroorzaakt wordt door verkeerd voeren!

80% van de conditie van het paard is corrigeerbaar door aanpassen voeding!

Het perfecte voedingspatroon voor 98% van de paarden is een goede kwaliteit ruwvoer (hooi, voordroog, gras,…) gecombineerd met een goed supplement; dat is de actuele stand van de wetenschap.

Omdat paarden ‘hind gut fermenters’ (= éénmagige planteneters met een groot fermentatievat ter hoogte van de dikke darm) zijn, is ruwvoer de basis van het rantsoen. Veel paardeneigenaars realiseren zich dit echter niet.

Paarden zijn éénmagige herbivoren en zullen onder natuurlijke omstandigheden meer dan 75% van hun dag en 50% van hun nacht besteden aan grazen. Ruwvoeder is rijk aan vezels en speelt een belangrijke rol in de energievoorziening. Deze vezels worden namelijk gefermenteerd in de dikke darm dankzij bacteriën die zich daar bevinden. Deze produceren vluchtige vetzuren die vervolgens als energiebron door het paard worden gebruikt. Daarom is het belangrijk om het paard van voldoende hooi of voordroog te voorzien wanneer er onvoldoende vers gras beschikbaar is.

Traditioneel krachtvoer is vaak rijk aan zetmeel en suikers. Deze komen in de dikke darm terecht en worden daar niet zoals vezel omgezet in gunstige vluchtige vetzuren, maar in melkzuur dat de zuurtegraad en de microbiële samenstelling van de flora ongunstig beïnvloedt, wat ondermeer tot koliek en stress leidt.

Er is een lineair verband tussen de hoeveelheid krachtvoeder en het risico op kolieken. Dwz. Hoe meer krachtvoeder een paard krijgt, hoe groter het risico op koliek. In een studie bekeken ze 100 paarden op jaarbasis die op verschillende rantsoenen stonden. Als geen graan of brok wordt gegeven zit je met een kans op koliek van 1 op 250. Met granen gaat het al snel naar 1 op 15; en moest je dit op 10 jaar bekijken dan is het 1 op 2; dus 50% kans!!

 

De jongste jaren heeft de “ontdekking” van het sterke verband tussen de microbiële flora in de darmen en de gezondheid een hoge vlucht genomen. Tezamen met de immuun-cellen in de darmwand vormt deze microbiële mix van triljarden micro-organismen niet minder dan 60 à 70 % van het immuunsysteem!

Het goede nieuws is dat men de samenstelling en de activiteit van deze flora via de voeding op bijzonder gunstige manier kan beïnvloeden. De natuurlijk plantextracten, die dit doen zijn de prebiotica. Prebiotica zullen de gunstige micro-organismen in het maag-darm kanaal boosten en daardoor de schadelijke micro-organismen onder controle houden wat een vermindering van ouderdomsontsteking en immuniteits-verzwakking tot gevolg heeft.

Ruwvoer bevat niet alle vitamines en mineralen die het paard nodig heeft. Daarom is supplementering met specifieke viamines, mineralen noodzakelijk aan deze behoeften te voldoen; de zgn. balancers.
de COMBI-serie van GOLDMEDICS zijn hier goede voorbeelden van.Combi

Vitamine E is bijvoorbeeld bijna niet aanwezig in geconserveerd ruwvoer. Dieren die louter en alleen ruwvoer krijgen lopen daarom een verhoogd risico op spierproblemen door een gebrek aan vitamine E.

In krachtvoer is meestal vitamine E aanwezig, echter is dit nagenoeg altijd synthetisch vitamine E en dit is een weinig actieve vorm.

Daarom is het belangrijk bij de keuze van een supplement gebruik te maken van één die natuurlijk vitamine E bevat in een goed opneembare vorm

Daarnaast kan je lijnzaadolie geven voor extra energie en natriumchloride (=keukenzout).

 

Conclusie:

  • Geef ruwvoer gecombineerd met een goed supplement
  • Afhankelijk van niveau arbeid, extra supplementering van natuurlijk vitamine E nodig
  • Zorg voor een goed onderhouden gebit
  • Zorg voor veel beweging

en je staat al heel ver!

We verwijzen hier ook graag naar het artikel met aanbevelingen van gespecialiseerde nutritionisten van de Gentse Faculteit Dierengeneeskunde.