Nadelen van farmaceutica

NSAID’s

Het is altijd verschrikkelijk voor paardenliefhebbers om vast te stellen dat een paard koliek, kreupel of pijn heeft. Snel worden dan NSAID‘s (niet-steroidale synthetische ontstekingstemmers) gegeven, zoals phenylbutazone (Bute), meloxicam, ibuprofen, diclofenac, naproxen en etofamaat). Deze producten zijn efficiënt, maar hun neveneffecten zijn erg nefast.

NSAID’s inhiberen het enzyme cyclo-oxygenase dat in 2 vormen voorkomt: COX-1 dat vele processen in het lichaam reguleert zoals bv. het maagslijmvlies en COX-2 dat het lichaam produceert al reactie op ontstekingen.

Intraveneuze toediening van NSAID’s zelf is al niet zonder risico op bloedklonter in de halsader, wat niet het geval is bij orale toediening.

Maagzweren zijn een veel voorkomend neveneffect van NSAID’s, maar ook zweren op lippen, mondholte en tong komen voor. Paarden vertonen daardoor  koliek-symptomen na eten, of weigeren voeding.

Zweren kunnen ook optreden in de dikke darm, resulterend in eiwit-verlies. Deze zweren kunnen ook klinische koliek-tekenen vertonen met diarree. Rechts dorsale koliek geeft overlevingskansen lager dan 50%.

NSAID’s kunnen ook nierschade veroorzaken door het reduceren van de bloed en zuurstof toevoer wat tot afsterven van delen van de nier kan leiden. Een teken hiervan is frequenter urineren.

En last but not least NSAID’s hebben zeer nefaste invloed op het microbioom (voor meer info, klik hier)

ANTIBIOTICA

Het gebruik van antibiotica heeft een onmiddellijk en onherroepelijk destructief effect op het darmmicrobioom met negatieve gevolgen op het immuunsysteem, maar ook met zaken als overgewicht, allergieën, hart- en vaatziekten, en zelfs met gedrag. (voor meer info, klik hier)

NATUURLIJKE ALTERNATIEVEN

Wetenschappelijk onderzoek heeft meermaals aangetoond dat sommige natuurlijke ingrediënten even goed of soms beter scoren dan bepaalde farmaca zonder deze schadelijke neveneffecten.

Enkele voorbeelden:

In een studie op mensen met actieve reumatoïde artritis werd curcumine vergeleken met diclofenac.
Curcumine was efficiënter dan diclofenac met minder nevenwerking.

Double blind cross-over study van curcumin in vergelijking met fenylbutazone. Beide producten verbeterden stijfheid, stap-efficiëntie en gewrichtszwelling met minder nevenwerking voor curcumine.

Mengsel van Boswellia en Elaeagnus in vergelijking met ibuprofen in double blind studie op mensen met knie osteoartritis: Gelijkaardige vermindering van pijn en verbetering van functie; minder nevenwerking voor de plant-producten.