Koliek

 

Koliek bij paarden wordt gedefinieerd als intestinale pijn, maar het is eerder een klinisch symptoom dan een diagnose. De term koliek kan alle vormen van gastro-intestinale aandoeningen omvatten die pijn veroorzaken, evenals andere oorzaken van buikpijn waarbij het maagdarmkanaal niet betrokken is. De meest voorkomende vormen van koliek zijn van gastro-intestinale aard en houden meestal verband met een verstoring van de dikke darm. Er zijn verschillende oorzaken van koliek, waarvan sommige fataal kunnen zijn zonder chirurgische ingreep. Bij paarden is koliek de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Klinische symptomen van koliek vereisen doorgaans behandeling door een dierenarts. De aandoeningen die koliek veroorzaken, kunnen immers in korte tijd levensbedreigend worden.

Er zijn verschillende vormen van koliek:

overmatige gasophoping in de darm (gaskoliek)
eenvoudige obstructie
wurgende obstructie
niet-wurgend infarct
ontsteking van het maagdarmkanaal (enteritis, colitis) of het peritoneum (peritonitis)
ulceratie van het gastro-intestinale slijmvlies

Maar zoals gezegd zijn de gastro-intestinale aandoeningen de belangrijkste en hierbij dient gewezen op het lineaire verband tussen hoeveelheid krachtvoer en optreden van koliek. In een studie werden 100 paarden op jaarbasis opgevolgd die op verschillende rantsoenen stonden. Als geen graan of brok wordt gegeven was er een kans op koliek van 1 op 250. Met granen gaat het al snel naar 1 op 15; en moest je dit op 10 jaar bekijken dan is het 1 op 2; dus 50% kans!! Lees ook onze infofiche voeding paard.

Soutien journalier intégral du cheval:Het is duidelijk dat algemeen een betere kwaliteit van het darm-microbioom de kans en ernst van koliek zal doen afnemen. Prebiotica zijn hiervoor een uitermate geschikte ondersteuning. Lees ook de infofiche hierover.