Enkel ruwvoer voor sportpaarden?

In onze vroegere stukjes werd al eens geschreven dat een wetenschappelijke consensus aan het ontstaan is over de voordelen van het exclusief plaatsen van alle paarden, ook sportpaarden op ruwvoer.

Mooi is dat wetenschappers van de Zweedse Universiteit in Upsala, dit opnieuw vaststellen.

Zestien 2-jarige Standardbred koerspaarden werden gedurende 2 jaar intensieve training en koersen opgevolgd. De paarden kregen in deze kritische groei-periode enkel goede kwaliteit ruwvoer (+/- 2,1% per dag van hun lichaamsgewicht), waarvan een 6% luzerne, en een mineralen-supplement.

Ondanks de afwezigheid van krachtvoer waren het glycogeen-gehalte in de spieren, de ontwikkeling van de paarden, hun algemene conditie en hun prestaties perfect normaal.

Commentaar van de onderzoekers: “Dit soort voeding gaat in tegen de gevestigde gewoontes, maar is eigenlijk wat onze paarden al duizenden jaar eten. Bij gebruik van krachtvoer daarentegen merken we veel gezondheidsproblemen en kan er zich stereotypisch gedrag ontwikkelen. Bij dit onderzoek vonden we bovendien ook lagere plasma lactaat waarden en een hoger bloed Ph wat wijst op een hoger prestatievermogen”

Combi Gold en Combi Platinum, 2 nieuwe supplementen van GoldMedics, zijn een perfecte aanvulling voor paarden waar men krachtvoer wil verminderen of weglaten.
Meer info hier.

We bezorgen je graag de referentie van de publicatie van dit onderzoek mits een mailtje naar info@goldmedics.com