Hoe je paard belonen?

90 % van de ruiters belonen hun paard door een halsklopje. Paardenfluisteraars zeggen dat dit niet de goede methode is. Maar kan men dat bewijzen?

De Universiteit van Nottingham onderzocht dit op 10 paarden waaronder 5 manegepaarden en 5 paarden, die werden gehouden in groepsverband met minder contact met mensen. Men vergeleek onder rigoureuze standaard voorwaarden de effecten op het paard van halsklopjes in vergelijking met schoftkrabben (zegt men niet kroelen in Nederland?).

Resultaten:

. Bij schouderklopjes gaat het hoofd naar boven, draaien de oren rond, gaat het paard voorwaarts of achterwaarts en wordt er met de hoeven gekapt.

. Bij schoftkrabben gaat het hoofd naar beneden, beweegt de bovenlip en staat het veel rustiger. Niets van bovenstaande gedrag werd vertoond.

. De manege paarden reageren nog duidelijk gunstiger op het schoftkrabben, waarschijnlijk door het gebrek aan sociaal contact in hun individuele stalling.

In deze studie werd geen gunstig effect op de hartslag gemeten van schoftkrabben, wat wel het geval was in andere studies.

Allemaal logisch zal je denken, hoe zou je zelf zijn…..