Antibiotica en COMBI PLATINUM

Soms erger dan de originele infectie:

Antibiotica kunnen voor veel paarden levensreddend zijn, ofwel om een ​​actuele infectie (bijv. gewricht, zacht weefsel) te behandelen of om infectie voorafgaand aan een operatie te voorkomen. Die antibiotica verstoren echter de normale, gezonde populatie micro-organismen die het darmmicrobioom vormen. Die geïnduceerde dysbiose (microbiële onbalans) resulteert in antibiotica-geassocieerde diarree die mogelijk net zo, of zelfs meer, levensbedreigend kan zijn dan de oorspronkelijke infectie.

Nieuwe gegevens over de ernst van het probleem:

De bacteriën die worden verstoord, hebben allemaal belangrijke biologische functies die, als ze worden onderbroken, ziekten kunnen veroorzaken. Verder kan de diarree niet alleen ontstaan ​​bij het begin van de toediening van antibiotica, maar ook wanneer de medicatie wordt stopgezet. Om duidelijker vast te stellen welke bacterie door de antibiotische therapie wordt verstoort, vergeleken een groep onderzoekers gegevens van paarden die met antibiotica werden behandeld en diarree ontwikkelden met paarden die dezelfde antibiotica kregen en die geen diarree kregen. Als controlegroep namen ze ook gegevens op van gezonde, niet-opgenomen paarden zonder antibioticum of ontstekingsremmende medicatie. Het team verzamelde en analyseerde natuurlijk geëlimineerde fecale monsters op bacteriële kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling. Wat ze vonden: met antibiotica behandelde paarden hebben significant minder diversiteit (minder bacteriesoorten) dan gezonde controles, en er zijn belangrijke verschillen in het type bacteriën in de fecale monsters. Paarden in de antibiotica-groep hadden bijvoorbeeld een afname van Verrucomicrobia; een specifieke bacteriefamilie die een belangrijke rol speelt bij de vorming van de barrière tussen de inhoud van het lumen van de dikke darm en de binnenwand van de darm. Deze laag herbergt veel goede bacteriën die infectie veroorzakende bacteriën bestrijden, zoals Salmonella spp. Als deze laag en de bijbehorende goede bacteriën worden verstoord, kunnen de pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën diarree veroorzaken. Deze bevinding toont een mogelijk mechanisme waardoor  antibiotica colitis (ontsteking van de dikke darm) bij paarden induceren. Deze informatie is vooral belangrijk gezien het feit dat tussen de 22-94% van de paarden in een ziekenhuisomgeving ernstige diarree kunnen ontwikkelen, resulterend in sterftecijfers tot wel 50%.

Wat te doen?

Daarom raadt Goldmedics sterk aan paarden vóór en tijdens de behandeling met antibiotica te ondersteunen met prebiotica zoals in COMBI PLATINUM !