Kan je de levensduur van je paard verlengen?

Zoals in vorige blogberichten aangetoond sterft gemiddeld reeds 62% van de paarden vóór de leeftijd van 20 jaar (60 jaar in mensenjaren ) en slechts weinigen halen de 30 (85 jaar in mensenjaren ).

Hoe kan je zorgen dat jouw paard bij die gelukkigen is en vooral op welke manier verbeter je de kansen dat hij dat in goede gezondheid doet?

Wat zijn de factoren in het verouderingsproces die we zouden kunnen beïnvloeden?

. Ontstekingsveroudering

. Immuniteitsverzwakking

. Beweging

. Voeding

In dit kader is ook een goede sociale omgeving en regelmatig tandenonderhoud aangewezen.

Ontstekingsveroudering:

Aanwezigheid van een mild maar blijvend ontstekingsproces leidt tot weefseldegeneratie (inflamm-aging = veroudering door ontsteking). Bij mensen leidt deze aftakeling bij veroudering tot onder andere osteoartritis, hart- en vaatziekte, diabetes, verandering in de samenstelling van het lichaam (spierverlies), veranderende energieproductie en –verbruik, immuniteitsproblemen en bepaalde kankers. Bij paarden ook in artritis, luchtwegen-aandoeningen, Cushing en insuline-resistentie. Bij paarden worden bovendien hogere niveaus van inflamm-aging gemeten tijdens de lente en bij paarden met overgewicht.

Supplementering met natuurlijke ontstekingsremmende ingrediënten en het vermijden van overgewicht zal bijdragen aan het verminderen van die ontstekingsveroudering.

Ook het versterken van het immuunsysteem geeft een verbeterende werking (zie verder)

Immuniteitsverzwakking:

Bij veroudering treedt steeds een vermindering van de immuniteit op met als gevolg grotere vatbaarheid voor ziekte en infecties. Naast een verstandig vaccinatie- en ontwormings-schema is een boosting van het immuunsysteem ten zeerste aangewezen (zie verder).

Beweging:

Er is een gezegde: de 3 belangrijkste zaken voor een paard zijn: 1: bewegen; 2: bewegen en 3: bewegen.

Regelmatige en aangepaste beweging zal ouderdomsverschijnselen afremmen, zowel door de insulinegevoeligheid te verbeteren als door de afbraak van spieren en aerobe capaciteit te verminderen.

Voeding:

En last but not least: zijn voeding.

Via de voeding kan zowel ouderdomsontsteking als immuniteitsverzwakking tegengewerkt worden.

Belangrijk is foute zaken te vermijden en de juiste ingrediënten toe te voegen.

Er is een consensus aan het ontstaan binnen de wetenschappelijke paardenwereld dat voor het allergrootste deel van de paarden (ook het grootste gedeelte van de wedstrijdpaarden) een combinatie van ruwvoer, zonder krachtvoer,  en een geschikt supplement veruit de beste keuze is. Zelfs sommige paardenvoer-producenten volgen nu (noodgedwongen) deze richting. Eén van de problemen met krachtvoer is immers dat er zetmeel en suiker in de dikke darm terecht komt en daar niet zoals vezel omgezet wordt in gunstige vluchtige vetzuren, maar in melkzuur dat de zuurtegraad en de microbiële samenstelling van de flora ongunstig beïnvloedt, wat ondermeer tot koliek kan leiden.

(Bij het uittesten van COMBI, een nieuw product van GOLDMEDICS (zie verder) werd recent een paard dat reeds maanden diarree had omgeschakeld naar uitsluitend ruwvoer en COMBI. Het probleem was in enkele dagen opgelost!)

De jongste jaren heeft de “ontdekking” van het sterke verband tussen de microbiële flora in de darmen en de gezondheid een hoge vlucht genomen. Tezamen met de immuun-cellen in de darmwand vormt deze microbiële mix van triljarden micro-organismen niet minder dan 60 à 70 % van het immuunsysteem!

Het goede nieuws is dat men de samenstelling en de activiteit van deze flora via de voeding op bijzonder gunstige manier kan beïnvloeden. De natuurlijk plantextracten, die dit doen zijn de prebiotica. Prebiotica zullen de gunstige micro-organismen in het maag-darm kanaal boosten en daardoor de schadelijke micro-organismen onder controle houden wat een vermindering van ouderdomsontsteking en immuniteits-verzwakking tot gevolg heeft.

Verder is een supplementering met specifieke vitamines, mineralen en natuurlijke lever-ondersteunende (de lever bevat ook immuun-cellen) en ontstekingsremmende ingrediënten gunstig.

GOLDMEDICS heeft dit probleem onderkend en zal in de nabije toekomst het COMBI-gamma, dat ondermeer aan deze noodzaak voldoet, op de markt brengen.