Mankheid meten met je smartphone

Een subtiel(e) (begin van) mankheid bij je paard vaststellen met je smartphone….. geen science-fiction meer.

Een team onderzoekers van het Royal Veterinary College in Hatfield, UK, vergeleek een iPhone 6 met een professioneel instrument (IMU) en vond… dezelfde nauwkeurige resultaten.

Hoe werkt dit? Wel, de smartphone en de IMU worden op de achterhand (sacrum) in het midden van het paard bevestigd en de links/rechts symmetrie van de gang wordt gemeten.
Moderne smartphones bevatten gyroscopen, accelerometers en magnetometers waardoor ze bv. bij draaien automatisch verspringen van portret naar landschap, als kompas en waterpas kunnen fungeren, enz.  Deze transducers zijn via een speciale App ook geschikt voor meten van symmetrie van gangen van je paard.

Als iemand een geschikte houder op de markt brengt om de smartphone op de achterhand van het paard te bevestigen, lijkt me dit wel een interessante toepassing. (Huidige smartphones zijn wel robuust, maar onder de hoef van je paard lijken ze me toch maar een kort leven beschoren)

Verschillende gebruikers van onze FLEX hebben ons reeds gemeld dat ze een grotere soepelheid en pasverlenging bij hun paarden hadden vastgesteld. Benieuwd of we dit ook op deze manier zouden kunnen meten.

Dit is de verwijzing naar het originele artikel:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/evj.12529/epdf?r3_referer=wol&tracking_action=preview_click&show_checkout=1&purchase_referrer=onlinelibrary.wiley.com&purchase_site_license=LICENSE_DENIED