UCII of FLEX??

 

Onderstaand is het mailtje dat we naar een dierenarts stuurden over het verschil tussen niet-gedenatureerd collageen, beter bekend als UCII (uc2), dat in sommige gewricht-supplementen wordt gebruikt, en de specifieke collageen-hydrolysaten, die in de GOLDMEDICS producten gebruikt worden.

 

Goede avond Helena,

ik ben je dankbaar dat je Anke je mailtje hebt gestuurd, zodat we gelegenheid krijgen hierop te reageren.
Ik ken UC II bijzonder goed en het is ook een goed product.
Kort verhaaltje: Toen UC II enkele jaren geleden in de humane markt verscheen had ik de Californische eigenaars van de patentrechten benaderd en waren we tot een akkoord gekomen waarbij ik exclusiviteit kreeg voor de Europese kleine Huisdieren markt. Contract was door hen getekend en ik heb uiteindelijk niet tegengetekend.
Waarom niet? Ik had toegang tot het ganse dossier, ook wat niet gepubliceerd werd, en daaruit bleek dat het product beter was dan de toenmalige standaard glucosamine. Maar de toepassingsscope is beperkt tot het verminderen van ontsteking in de gewrichten. Je kan een ontsteking stilleggen, maar daardoor is de schade nog niet hersteld. Het wordt ook niet door het lichaam opgenomen (te grote molecule), maar oefent zijn actie uit op het niveau van de darmwand. De doseringen die ik actueel op de markt zie, vind ik bovendien trouwens aan de lage kant, maar ik vermoed dat dat komt omdat UC II een erg duur ingrediënt is omwille van zijn productiemethode.
Ondertussen wist ik ook via een vroegere collega die bij een collageenbedrijf was gaan werken dat heel specifieke stukjes collageen-hydrolysaat chondrocyten aanzetten om meer op te bouwen dan af te breken. Chondrocyten produceren immers polymeren die onderdeel zijn van het kraakbeen en ook enzymen die deze polymeren terug afbreken. Wanneer de chondrocyten merken dat er “teveel afbraak” is doordat ze stukjes van die polymeren detecteren stoppen ze met de productie van afbraakenzymen. Het is precies wat onze stukjes collageen ook triggeren. Een kraakbeenheropbouw vond ik een (veel) interessantere benadering. Het verhaal dat de collageen-hydrolysaten enkel bouwstenen leveren is wel juist (maar ik weet niet of er daarin veel tekorten zijn), maar is zeker niet de essentie. Ondertussen weten we ook dat dit triggeren ook geldt voor heropbouw van beenderen en vermoeden we dat dit ook geldt voor de gunstige effecten van onze producten bij hoefbevangen paarden. Bovendien bevat Flex ook ontstekingsremmers en ingrediënten die de smering van het gewricht bevorderen, dus een bredere scope dan UCII.
En het verhaal krijgt nu nog een vervolg met Dolo-Less. Op vraag van dierenartsen, die bij aanvang van de behandeling van ernstige gevallen, Flex combineren met NSAID’s werd Dolo-Less ontwikkeld die samen met Flex de best mogelijke ondersteuning geeft en zeker voor onderdrukken van ontsteking en pijn (veel) efficiënter is dan UC II
Met vriendelijke groet,
Georges.