Pijn en ontsteking

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging of op prikkels zoals bij overbelasting, trauma’s, auto-immuun reacties. Bij paarden en honden zijn ontstekingen in het bewegingsmechanisme   een zeer voorkomend fenomeen. Ontstekingen in gewrichten zijn dikwijls de start tot artritis en artrose.

Tevens is er inflamm-aging (inflammation= onsteking; aging= verouderen); een lichte maar chronische ontsteking die optreedt bij veroudering en volgens sommigen veroudering in de hand werkt.

Pijn is een sensorische of emotionele ervaring veroorzaakt door feitelijke of mogelijke beschadiging. Onstekingen gaan dikwijls gepaard met pijn.

Voor dergelijke problemen worden dikwijls farmaceutische producten, met name NSAID’s (synthetische ontstekingsremmers) (meloxikam, ibuprofen, diclofenac, naproxen, etofamaat, ….) toegepast. Deze groep producten zijn efficiënt, maar hun neveneffecten zijn erg nefast.

Ontsteking en pijn paard DOLO-LESSDaarom gebruikt men dikwijls natuurlijke ingrediënten:

Boswellia Serrata extracten zijn aangerijkt aan Boswellia-zuren, biologisch actieve pentacyclische triterpenen, waarvan de actiefste AKBA is (3-Acetyl-11-Keto-Beta boswellic Acid). Door het reguleren van de 5-lipoxygenase activiteit worden de gewrichten ondersteunt. (5-lipoxygenase is het enzyme dat de conversie van arachidonzuur naar onstekings-veroorzakende leukotriënen veroorzaakt). Réduire l'inflammation chez le cheval: DOLO-LESS GOLD(Kijk op de bijgevoegde grafiek; de X-as is het aantal mMol nodig om 5-lipoxygenase te inhiberen; kolom 4 is AKBA, er is 2 à 3 maal minder nodig dus AKBA is veel efficiënter dan de andere boswellia-zuren). Boswellia-extracten worden onder ander gebruikt bij gewrichtsaandoeningen. Ook in de humane geneeskunde worden op basis van vele wetenschappelijk studies deze extracten met uitstekende resultaten gebruikt bij gebruikt bij osteoartritis; met als gevolg vermindering van pijn, verbeterde buiging en afname van zwelling.

Wilgenbast extract. Wilgenbast bevat salicine; een beta-glycoside. Salicine is de voorloper van acetylsalicylzuur waarvan de gunstige pijn- en ontstekingsremmende eigenschappen bekend zijn. Salicine wordt in de darm omgezet tot salicylalcohol en vervolgens in de lever tot salicylzuur. Salicylzuur remt de synthese van prostaglandines door blokkering van het enzyme cyclo-oxygenase (COX).

Bromelaïne.  Studies tonen significante pijnvermindering en stijfheid-verbetering bij osteoartritis. Ook de ontstekingsremmende eigenschappen van bromelaïne zijn bekend.

Yucca Schidigera extract. Yucca Schidigera extracten bevatten o.a. hoge concentraties aan steroidale saponinen en resveratrol.  Daarvan werden pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen aangetoond. Yucca Schidigera heeft ook een sterk anti-bacterieel en anti-oxidant effect.

MSM vermindert oxidatieve stress en werkt verzachtend bij inflammatie

Lees hier hoe je zelf kan vaststellen of je paard pijn heeft